Udrive EU Naturalistic Driving onderzoek 25.11.2012

 

Udrive – Europees Naturalistic Driving onderzoek

 

In oktober 2012 is UDRIVE van start gegaan, een door de EU gefinancierde studie naar het gedrag van automobilisten, vrachtwagenbestuurders en motorrijders. Er doen 19 organisaties uit 11 landen aan het project mee: kennisinstituten als onze SWOV (die de coördinatie van het project doet) en TNO, universiteiten en industrie.

 

In totaal zullen 240 personenauto’s, 150 vrachtauto’s en 80 motoren gedurende een jaar gevolgd worden. Het gedrag van de bestuurder in het verkeer wordt continu via diverse sensoren en camera’s geregistreerd. Dit zal een schat aan gegevens opleveren over zowel het dagelijkse verkeersgedrag als over bijna-ongevallen. Udrive zal vier jaar lopen.

 

Naturalistic Driving (ND) is een onderzoeksmethode die sinds het begin van dit millennium in toenemende mate wordt toegepast. Eerst vooral in de Verenigde Staten, maar nu ook in bijvoorbeeld Europa, Japan en Australië. Bij ND-onderzoek wordt het natuurlijke gedrag van weggebruikers geobserveerd. Dit gebeurt tijdens gewone dagelijkse ritten met hun eigen voertuig. Om de benodigde gegevens te verzamelen wordt het voertuig voorzien van allerlei apparatuur die, zonder de bestuurder te storen, een enorme hoeveelheid data vastlegt van factoren die bij ongevallen een rol kunnen spelen:
- voertuigbewegingen: snelheid, versnellingen (optrekken, remmen en dwars op het voertuig), de koers,
- bestuurder: oog-, hoofd- en handbewegingen, 
- de wegomgeving: kenmerken van de weg, ander verkeer en
- het weer.

 

Dit levert heel veel informatie op over de relatie tussen mens, weg, voertuig, weers- en verkeersomstandigheden, niet alleen onder normale omstandigheden, maar ook bij (bijna-) ongevallen. UDRIVE bouwt onder andere voort op de resultaten van het eveneens door de SWOV gecoördineerde Europese project PROLOGUE. Binnen dit project werd de haalbaarheid van een grootschalige Europese ND-studie onderzocht en UDRIVE is daarvan het resultaat.

 

Een near miss op een rotonde. Het beeld van de motorrijder werd afgedekt door de A-stijl in de auto. Dat ging maar nét goed! Een uitdaging voor onderzoekers bij een Naturalistic Driver / Rider onderzoek: hoe haal je deze gebeurtenis uit de enorme databrei in de opslagsystemen?

 

Binnen UDRIVE worden gedurende twee jaar in totaal 470 voertuigen gevolgd, ieder voertuig voor de duur van één jaar: 240 personenauto’s, 150 vrachtauto’s en 80 motoren. Het zal duidelijk zijn dat UDRIVE een gigantische hoeveelheid data oplevert, die op vele wijzen kunnen worden geanalyseerd. Een van de uitdagingen is om in deze databrei alle near misses (bijna ongevallen) te vinden in de data.

 

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de website van het project. Het adres is al wel bekend: www.udrive.eu. De website zal eind 2012 worden gelanceerd.

 

Wil je al meer lezen over Naturalistic Driving onderzoek, kijk dan bijvoorbeeld bij de SWOV naar SWOV Factsheet Naturalistic Driving: observatie van natuurlijk rijgedrag,
Naar het eindrapport van PROLOGUE terzake, of
naar de PROLOGUE video.
 

 

Bron afbeelding: SWOV Artikel: Groot Naturalistic Driving-onderzoek in Europa gestart, november 2012.
Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.