Monash MUARC MICIMS 2014

 

Lesley Day, Trevor Allen et al, Managing Increasing Challenges In Motorcycle Safety (MICIMS), strengthening research evidence for effective policy and countermeasure development; finding evidence-based strategies to improve motorcycle safety: a case-control study on serious injury crashes in Victoria, Monash Universtity, Accident Research Centre MUARC.

 

In een gebied van 150 km rond Melbourne, in Victoria, Australië is men in 2013 een case-control- en diepteonderzoek begonnen naar ongevallen met motorfietsen. Men wil de factoren die bijdragen aan motorongevallen beter leren begrijpen. De studie zou 18 maanden gaan duren.

 

“Case-control” houdt in dat men de ervaringen van gewonde motorrijders (de “case”) vergelijkt met die van motorrijders die de plek van het ongeval zonder problemen zijn gepasseerd (de “control”). De onderzoekers kijken  naar de gereden snelheden, het profiel van de motorrijder, het gedrag van andere weggebruikers en de weginfrastructuur op de plaats van het ongeval. Op de plek van elk ongeval zal een gedetailleerd onderzoek worden gedaan, om de factoren te kunnen achterhalen die bijdroegen aan het ontstaan van het ongeval.

 

Men is heel nieuwsgierig naar de rol van snelheid bij motorongevallen.

Dat de botssnelheid de ernst van verwondingen mede bepaalt is genoegzaam bekend. Minder duidelijk is welke rol de gereden snelheid speelt bij het ontstaan van het ongeval, evenals de rol van de gereden snelheid in samenloop met andere factoren, zoals rijervaring.

 

Op 30 november 2013 waren er 148 motorrijders geselecteerd die ernstig gewond waren bij een ongeval. Daar tegenover waren er toen 255 rijders voor de controlegroep benaderd.

 

Het onderzoek loopt nog steeds. Naarmate er resultaten bekend worden zullen we deze hier vermelden.

 

Een artikel over de opzet en achtergronden van de studie vind je in Bio Med Central Public Health.

 

Een eerste voortgangsrapport (Powerpoint) vind je op de webstite van het Australasian College of Road Safety (ACRS)

 

Interessante ontwikkeling. Toename van de leeftijd van 1996 tot 2012 van motorrijders die in het ziekenhuis werden opgenomen. Bron afbeelding: Australasian Road Safety Conference in Brisbane, August 2013, Finding evidence-based strategies to improve motorcycle safety: a case-control study on serious injury crashes in Victoria, Trevor Allen, Lesley Day
Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.