KTM past MSC van Bosch toe 05.10.2013

 

 

Eerder schreven we over Motorcycle Stability Control (MSC) van Bosch, zie ons nieuwsitem terzake. We leggen daar uitgebreid uit wat de voordelen van het systeem zijn en hoe het werkt. Wij van Mosac.eu juichen deze ontwikkeling van harte toe; MSC vormt een welkome verbetering in de actieve veiligheid van motorfietsen.

 

Motorrijders lopen een veel groter risico een ongeval te krijgen dan de inzittende van een auto. Ze hebben daarnaast een grotere kans dat de afloop van zo’n ongeval ernstiger is dan bij een automobilist. Een belangrijke bijdragende factor voor dat grote ongevalrisico is dat motorfietsen véél moeilijker te berijden zijn dan een auto, zeker in een noodgeval. De gemiddelde motorrijder is buitengewoon incompetent. Anders gezegd: het verschil tussen zijn rijvaardigheid en de eisen die het voertuig in een noodgeval stelt is groot. Een van de manieren om dat nivo van incompetentie te verkleinen is de motorfiets makkelijker te berijden te maken. Bijvoorbeeld door het invoeren van ABS, dat de berijder helpt bij het remmen in moeilijke omstandigheden.

 

ABS kent echter óók problemen, of vraagstukken waar aan gewerkt moet worden om de prestatie van het systeem te verbeteren. Het Bosch MSC systeem biedt daar oplossingen voor. Lees het voorgaande nieuwsartikel over dit onderwerp, waar we vier van die oplossingen beschrijven.

 

KTM is de eerste fabrikant die het systeem nu invoert, op de modellen 1190 Adventure en 1190 Adventure R. KTM meldt er in het nieuwsartikel zelf het volgende over.

 

MSC:

- verhindert blokkeren van de wielen bij remmen in een bocht,

- vermindert het oprichtend moment bij remmen in een bocht,

- voorkomt over de kop slaan bij een noodremming,

- voorkomt doorslippen van het achterwiel bij accelereren in een bocht,

- voorkomt van de grond komen van het voorwiel bij accelereren.

 

Op de website van Bosch vind je meer informatie en filmpjes.

 

Bosch Motorcycle Stability Control in KTM motorfietsen. Bron afbeelding: website KTM www.ktm.com/news-events/news
Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.