Banden tips

 

Het MAIDS ongevallenrapport meldt dat in 5,1% van alle daar onderzochte ongevallen de techniek van de gemotoriseerde tweewieler het had laten afweten. In 3,7% van alle ongevallen ging het om falen van het wiel of de band. We meldden al eerder dat je banden verreweg de belangrijkste onderdelen van je motorfiets zijn.

 

Je banden vervullen een zestal belangrijke functies. In volgorde van dat belang zijn dat:

 

Belasting dragen
Je banden dragen de motorfiets bij stilstaan, bij de topsnelheid en bij elke snelheid daartussen, bij het op het wegdek overdragen van de enorme acceleratie-, rem-, en zijdelingse krachten.

 

Sturen en richtingstabiliteit
Je banden moeten voorspelbaar sturen. Ze moeten voortdurend bij alle wegsoorten, droog of nat de richtingstabiliteit bewaren. Als je een stuurimpuls geeft moet de motorfiets kantelen zonder van de voorgenomen koerslijn af te driften. Deze taken kan je band uitstekend aan, mits hij de voorgeschreven spanning heeft. Naarmate de spanning te laag is (of, in mindere mate, te hoog) zal de band hier minder presteren en wordt de richting- en stuurstabiliteit van je motorfiets minder.

 

Sturen en richtingstabiliteit staan of vallen met je bandspanning!

 

Grip leveren
In de paar vierkante centimeters waarover de band contact met het wegdek heeft, moeten de enorme krachten bij optrekken, remmen, sturen en bochten worden opgebracht.

 

Veer en schokdemper
Je banden rollen over oneffenheden in het wegdek en losse voorwerpen en nemen daarbij een flink deel van de totale vering en demping voor hun rekening. Een van de belangrijkste eigenschappen van een rubber band is de verticale flexibiliteit die dit mogelijk maakt. Ook hier is de juiste bandspanning van groot belang!

 

Soepel rollen
Een rubber band moet, door vervorming, niet alleen een voldoende groot contactvlak met het wegdek maken, maar daarnaast toch een aanvaardbare rolweerstand hebben.

 

Slijtage
Natuurlijk slijt een band. Maar tijdens de miljoenen omwentelingen die een band in z’n leven maakt moet hij wel boven een zeker minimum niveau blijven presteren. De mate waarin je band slijt hangt af van een groot aantal variabelen: belading, snelheid, type wegdek, rijstijl enzovoort. De belangrijkste factor bij slijtage is de vervorming van de band rond het contactvlak met het wegdek. Dat hou je uitsluitend in de goede vorm door je bandspanning op niveau te houden, rekening houdend met belading en te rijden afstand.

 

Bron foto: internet

 

We bekijken een paar punten aan je banden waar je zelf grote invloed op hebt. Het eerste punt is de aanschaf van de band. Met de beslissing die je daar maakt leg je een groot deel van het gedrag van je motorfiets vast. Stuurgedrag, richtingstabiliteit, comfort en heel belangrijk: de remprestaties kies je bij de aanschaf van je banden.

 

Naar 5.2.5.1. Bandspanning

Constructie van een moderne motorfietsband, in dit geval de Avon Viper. Bron afbeelding © Avon Tyres http://www.avon-tyres.co.uk/motorcycle/tyre-construction
Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.