Beschermingsmiddelen

 

Beschermingsmiddelen - passieve zekerheden

 

Bij een botsing of val wordt een motorrijder véél minder beschermd dan een automobilist. Een automobilist stapt bij wijze van spreken lachend uit na een botsing met 70 km per uur. Motorrijders hebben bij ongevallen vanaf 30 km per uur al vaak ernstig letsel of erger!

 

Passieve veiligheden

Dat zit hem in de beschermingsmiddelen, de 'passieve veiligheden'. Dat zijn voorzieningen aan een voertuig die de gevolgen van een ongeval zoveel mogelijk moeten beperken. Hun functie is bij een botsing:

  • de snelheid van de lichamen van de inzittenden zo geleidelijk mogelijk terug te brengen en
  • botsingen tussen lichaamsdelen en harde delen van het interieur te vermijden of de gevolgen daarvan te beperken.

Passieve veiligheden auto

Auto’s hebben voor dat doel airbags, gordels, een kooiconstructie en kreukelzones.

De kooiconstructie van een auto is het deel waar de de bestuurder en de passagiers in zitten. Deze kooi is zo sterk gemaakt dat hij, bij wat voor aanrijding dan ook, nauwelijks zal indeuken.

 

Kreukelzones zijn de achterkant van de auto (vaak de kofferbak) en het front rondom de motor. Deze constructies zijn in een bepaalde richting verzwakt. Hierdoor zullen ze bij een botsing uit die richting (frontaal of recht van achteren) letterlijk "opkreukelen". Dit opkreukelen kost een hoop energie. Het resultaat is dat er minder botsenergie tot de kooi doordringt, zodat deze minder snel vertraagt en minder krachten van de botsing hoeft op te vangen.

 

 

In de afbeelding zie je een auto bij een Euro NCAP botsproef. De kooi met inzittenden (hier poppen) blijft heel en de kreukelzone aan de voorkant is vrijwel helemaal geplet!

 

Passieve veiligheden motorrijder

 

Als het warm is hebben we de neiging het begrip "motorkleding" wat luchtiger op te vatten. Vreselijk fout!

Komt het tot een botsing of val, dan zijn je verwondingen véél ernstiger!

 

Voorbeelden van passieve veiligheden van de motorrijder zijn de helm, de stevige beschermende kleding die tegen schuifschade van het wegdek beschermt en harde beschermstukken binnen in de kleding. Bij motoren met een kuip beschermt die kuip het been van de motorrijder aan de zijde van een botsing. En dat is dan ook alles!

 

Elders in deze website gaan we nader in op de passieve veiligheden die ons ter beschikking staan.

 

 

 

Een nieuwe ontwikkeling is de airbag voor motorrijders. Bij een frontale botsing tegen de zijkant van een auto leidt deze tot hoopgevende resultaten. Wordt niet frontaal gebotst, maar wat schuiner van voren, dan is de bescherming weer veel minder.

 

Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.