Gewichtverplaatsing door remmen
Voorrem
Achterrem
Motorfietsfabrikanten voeren de voorrem van hun producten véél sterker uit dan de achterrem, kijk maar naar beide figuren hiervoor. Een voorrem telt vaak twee remschijven en per schijf twee of zelfs drie remcilinders. De achterrem telt maar één remschijf, deze is kleiner in diameter en hij heeft maar één remcilinder.
Aan het voorwiel kan véél harder dan aan het achterwiel. Hoe komt dat?
De oorzaak ligt in de combinatie van twee factoren. De eerste is dat bij remmen “gewichtsverplaatsing” optreedt van achter- naar voorwiel. Door het remmen wordt het voorwiel zwaarder belast, het achterwiel evenveel minder.
De tweede factor is dat de remkracht die maximaal op het wegdek kan worden overgebracht door bandrubber recht evenredig varieert met de belasting van het desbetreffende wiel.
Combineren we beide factoren, dan zien we dat naarmate er harder wordt geremd het voorwiel méér wordt belast en het achterwiel evenveel minder. Hierdoor kun je aan het voorwiel maximaal méér remkracht kwijt dan aan het achterwiel.
Dat gaat héél ver. Als er maar genoeg grip voorhanden is (het wegdek is lekker ruw) dan kan de gewichtsverplaatsing zó groot worden, dat er nauwelijks of geen gewicht meer op het achterwiel rust en – dus – het gehele gewicht van de motorfiets op het voorwiel rust. Je staat dan op het punt een stoppie te maken.
Deze motorrijder begint een stoppie. Hij remt zó hard, dat alle gewicht van de motorfiets op het voorwiel rust. Het achterwiel is nèt losgekomen van de grond. Bron afbeelding: http://www.autocarindia.com.