Wegomgeving ontworpen voor auto's

 

Wegomgeving ontworpen voor auto's

 

Motorfietsen en motorrijders verschillen in veel opzichten van auto's en autorijders. Dat komt ook tot uiting bij de wegomgeving als ongevaloorzaak of als factor die bijdraagt aan verkeersongevallen.

 

Wegen en kruisingen daarin en het wegmeubilair worden vrijwel uitsluitend ontworpen met het oog op de auto. De belangen van de motorfiets spelen bij het wegontwerp een zeer geringe tot geen enkele rol. Het gevolg is dat er wegsituaties zijn die voor een motorrijder meer gevaar opleveren dan voor de inzittende van een auto.

 

Gelukkig komt er - ook bij wegbeheerders - steeds meer begrip voor de noden van motorrijders. De motorvriendelijke geleiderail met onderplank is daar een mooi voorbeeld van. Kijk naar het verschil in het filmpje: zonder- en met onderplanken. Met onderplank ziet het er veel "vriendelijker" uit:

 

Bron video: BikeWise

 

In Nederland bemoeien twee motororganisaties zich met (gebreken van) de toestand van de weg en de wegomgeving.

 

 

Hier vind je de afdeling Verkeer van de M.A.G.

 

 

en hier die van de KNMV

 

Naar 1.5.

Voor auto's goedkoop en effectief; voor motorrijders verschrikkelijk. Het is onbegrijpelijk dat er wegbeheerders zijn die overwegen een dergelijke eiersnijder op hun weg te plaatsen.
Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.