Bosch: prijs voor motorfiets-ABS 31.01.2010

Het Duitse Bosch GmbH wint de "Gelber Engel" van de ADAC.

 

 

In Oktober 2009 presenteerde Bosch ’s werelds lichtste ABS voor motorfietsen met een electro-hydraulisch CBS (eCBS). Het systeem weegt maar 1,6 kg. Het werd ontwikkeld door het Japanse Bosch motorcycle ABS Center of Competence en staat bekend als Generation 9 Enhanced.


Met dit systeem won Bosch onlangs de Innovatie en milieuprijs “Gelber Engel” van de ADAC, de Duitse ANWB.

Het eCBS maakt het mogelijk beide wielen af te remmen, ook al wordt alleen de hand- of alleen de voetrem bediend. Het systeem wordt in de Kawasaki 1400 GTR en VN 1700 gebruikt als “K-ACT” (Kawasaki Advanced Coactive-Braking Technology). BMW gebruikt het als “Race-ABS” in de BMW S 1000 RR.

 


Het eCBS meet de reminput van de rijder, samen met gegevens als de rijsnelheid en berekent de beste remkrachtverdeling. Remt de berijder alleen met de handrem, dan bedient het eCBS ook de achterrem en omgekeerd. Zelfs in het geval van een paniekstop met alleen de voetrem zorgt het systeem voor een zeer korte remweg zonder verlies van stabiliteit. De optimalisering van de remkrachtverdeling vermindert ook de duikbeweging van de motorfiets en verlegt de fysieke grenzen van de noodstop.

 


Het modulaire ontwerp van de Generation 9 laat een keuze toe voor verschillende uitvoeringen van het systeem. De “ABS9 base” variant weegt maar 0,7 kg. Dit is het het eerste ABS systeem voor motorfietsen dat goedkoop genoeg is om in alle typen motorfiets te worden ingebouwd.

 

Het systeem kan worden uitgebreid met DTC, Dynamic Traction Control (anti slipregeling), zodat niet alleen een stoppie wordt voorkomen, maar ook een wheelie niet meer mogelijk is. Het ABS-DTC systeem is door BMW, in het Race-ABS voor de BMW S 1000 RR, voorzien van een “lean angle sensor”. Dit systeem meet de hellingshoek van de motorfiets tot op 2 graden nauwkeurig.

 

Motorrijders zijn zeer kwestbaar, onder meer doordat een noodstop in een panieksituatie zeer vaak tot (voorzichtig uitgedrukt) suboptimale uitkomsten leidt. De voordelen van ABS zijn in vele studies bevestigd. ABS biedt heden de grootste veiligheidswinst voor motorfietsen. Het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) berekende in 2008 dat ABS op motorfietsen tot 37% minder dodelijke ongevallen leidt. Een studie van het Zweedse Vägverket die in 2009 werd gepubliceerd concludeert zelfs dat 48% van alle motorongevallen met ernstig letsel of overlijden vermeden zouden kunnen worden met ABS.

De gele engel, prijs van de ADAC en het zeer lichte en compacte ABS systeem van Bosch
Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.