HechtingscoŽfficiŽnt

 

Wanneer we praten over het contact tussen band en wegdek, is ‘hechtingscoëfficiënt’ een belangrijk begrip. Deze coëfficiënt is een maat voor de grip die een bepaalde band op een zeker moment heeft op een stuk wegdek: in hoeverre is deze band in staat krachten over te brengen op het wegdek? De hechtingscoëfficiënt is een eenheidsloos verhoudingsgetal. Het is de verhouding tussen de kracht die het bandrubber op de weg kan overbrengen en de kracht waarmee het wiel op het wegdek wordt gedrukt.

 

De verhouding tussen wielbelasting en de (maximaal op het wegdek over te brengen) remkracht is constant. In formulevorm: μ = Fr / G.

Hier staat niets anders dan dat μ (spreek uit: mu, het symbool voor de hechtingscoëfficiënt) de verhouding weergeeft tussen de remkracht (met symbool Fr, waar symbool F voor 'kracht' staat en de toevoeging 'r' voor 'remmen') en de gewichtskracht (met symbool G).

Voorbeeld.

Je rijdt op het circuit van Zandvoort. het asfalt is schoon en droog; het lijkt wel schuurpapier. Je hebt race-slicks om je wielen laten leggen. De hechtingscoëfficiënt is 1,6. Je hebt massa's grip.

De remkracht die je beide wielen samen op het wegdek kunnen overbrengen is 1,6 maal de belasting; normaal gesproken is dat de gewichtskracht.
 

Figuur 10. Hechtingscoefficient 1,0. De verhouding tussen de remkracht en de belasting van het wiel (hier: het gewicht, of beter: de gewichtskracht) is 100 / 100 is 1,0.

 

Figuur 11. Hechtingscoefficient 0,5. De verhouding tussen remkracht en de belasting van het wiel (hier: het gewicht, of beter: de gewichtskracht) is 50 / 100 is 0,5. Bron foto: internet.

 

Naar 5.2.3. Krachtoverbrenging bij remmen

Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.