De rubber band

 

De banden van je motorfiets vormen de laatste schakel in een aantal verschillende systemen: het veer-, aandrijf-, rem- en het stuursysteem. Niet voor niets worden de banden de belangrijkste onderdelen van je motorfiets genoemd! Via de twee kleine contactvlakken tussen banden en wegdek moeten alle krachten (behalve aerodynamische) op het wegdek worden overgebracht. Motorfietsbanden moeten dezelfde prestaties leveren als autobanden, maar met een derde van het contactvlak tussen band en wegdek! Het gevolg is dat motorfietsbanden door hogere slip veel harder slijten dan autobanden.

 

 

Figuur 1. Afdruk van een motorfiets voorband bij 80 en 200 km/u.

Het contactvlak neemt in grootte af doordat (1) de dwarsdoorsnede van de band door centrifugale krachten puntiger wordt en (2) het voorwiel door de luchtweerstand, die per saldo hoog boven het wegdek aangrijpt, wordt ontlast.

Naar: Prof. Dr.-Ing. Bert Breuer, Skriptum zur Vorlesung, Motorräder, Sommersemester 1997, Technische Hochschule Darmstadt, Fachtgebiet Fahrzeugtechnik.

 

De banden zijn het moeilijkste onderdeel van de motorfiets om te fabriceren. Bij het ontwerp en de vervaardigen moet op veel gebieden een compromis worden gevonden tussen een groot aantal tegenstrijdige doelen.

 

Naar 5.2.2. Krachtoverbrenging

Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.